Welcome to family Torén

Welcome to family Torén

Examensarbete i Bangladesh

besökSkapad av daniel mån, februari 08, 2010 08:03:32
Vi har nu besök av Annie Antonsson och Rebecka Persson från Kungälv/Marstrand. De läser tredje året på gymnasiet och gör ett examensarbete gällande vuxenutbildning i Bangladesh. De är här i 2 veckor och kommer studera och intervjua elever på Home of Peace, Alfabetiseringsgrupperna samt studiecirklarna i fält. De har laddat med massa frågor som det nu skall bli svar på! Vi följer dem i dagboksanteckningarna:


14/2: Sista dagen på elevhemmet! Annie och Rebecka var med på elevernas morgonandakt 06.30, därefter kollade de in elevernas dagliga morgongymnastik samt att hissa Bangladeshflaggan och sjunga den vackra nationalsången "Amar Sonar Bangla"! Nedan ser ni att Annie och Rebecka blivit populära på HOP! Dagen till ära "Happy Valentines day" och killarna hade plockat blommor till tjejerna!Därefter gjorde de ett besök med Kicki på en närliggande läxläsarskola som understöds av Compassion. Eleverna sjöng och dansade.

Sedan packning och vi lämnar elevhemmet för färd med ett ruffigt tåg till huvudstaden Dhaka där det blir ett par dagar innan hemresan till Sverige. Oerhört trevligt att ha haft dessa sköna ungdomar hos oss här i Birganj!

13/2: Vi hade blivit inbjudna till bröllop av en vän som gifte bort sin yngsta dotter. Vi deltog först på en "Gaye Holud" som är en gul ceremoni där man hedrar bruden med att kleta in en gurkmeja blandning i ansikten på bruden samt att mata henne med lite gröt eller sötsak.Rebecka ovan och Annie nedan var riktigt duktiga på att kleta på gurkmeja "kladdet" på bruden Eite. Detta kanske blir en tradition de tar med sig hem till Sverige?Därefter bjöds det på fartfylld sång och dans, vi njöt!På eftermiddagen besökte Annie, Rebecka, Kicki och vår medarbetare Chompa vår läxläsarskola i Bikrampur. Härlig dans och poem delades av eleverna där!Därefter blev det ett besök till Kantanagar tempel, ett mkt välbevarat vackert byggt Hindu tempel från 1752.
Dagen avslutades med kulturkväll! Elevhemmets elever bjöd våra gäster på härlig sång!

12/2: Fredagen som är vilodag här blev ingen vilodag för gästerna! Vi tog motorcyklarna till en av våra studiecirklar "Tiapaki" i byn Sahapara. Tjejerna i denna studiecirkel som är i Annie och Rebeckas ålder 16-20 hade hållit på en stund och diskuterat om olika saker de lärt sig under sista året. Vi vart nog rätt imponerade hur tjejerna diskuterade och deras önskningar om framtiden. De har i alla fall börjat att spara tillsammans när de träffas, Mukti fick låna lite till en ny skoldress, då hon egentligen slutat sina studier, men nu blivit inspirerad att börja igen, en annan fick ett litet lån till ankor och hönor m.m. Någon ville gå ut till grannbyar med studiecirkel materialet. Annie och Rebecka blev också pepprade med frågor som tjejer har.På vägen hem stannade vi till för att studera risplantering. Här plockar man ihop det sådda riset som växt upp till vackra plantor. Buntarna tas sedan med ut till åkrarna för utplantering. Det är så vackert och de är så duktiga bengalerna!

11/2:
På förmiddagen var det "Jante Chai" projektet som gällde! Annie och Rebecka fick en rejäl utläggning av Bablu nedan om hur Alfabetiserings delen av projektet fungerar. De fick lära sig siffran ek (ett) och att uttala ordet samt repetera detsamma gång på gång. Vidare vad en bild kan betyda och hur den kan relatera till sociala aktiviteter och ord för inlärning. "Det var sjukt roligt sa Rebecka" "Bablu gjorde det så bra sa Annie"! Vi fick också vara med i ett rollspel i bästa studiecirkel manner. Annie och Rebecka fick förklara svenska utbildningssystemet och fick många frågor. Vi hade ett par goa timmar!Intervju med fyra tjejer; Arpona, Alpona, Lata och Dipti som gått på elevhemmet tidigare. Intressant att lyssna in deras tankar om hur det är att läsa på elevhem jämfört med att läsa hemma i byarna. Överlag så tyckte tjejerna att möjligheten att läsa på elevhemmet gett dem så mycket positivt i livet, de hade annars inte varit lärare som de är alla idag! Vi åt tillsammans med elever och lärare. Rebecka och Annie fick jobba med ät tekniken, men klarade sig galant! På eftermiddagen hade vi en ljuvlig cykeltur i byarna runt elevhemmet. Mycket tjoande från både Annie och Rebecka när det gällde att köra på rätt sida och att möta djur och folk på de smala stigarna. Dagen avslutades med Santalidans!

10/2:
Idag har Kicki haft träning i Child to child approach för lärarna i läxläsarskolorna. Annie och Rebecka satt med, lyssnade och observerade både den teoretiska delen och den praktiska på eftermiddagen då det var dags för första hjälpen.På kvällen kom våra 12 goa examenselever för att samtala inför deras 1 månads långa examen som börjar imorgon. Vi hade en fin stund och avslutade med bön för dem!På eftermiddagen åkte Annie och Rebecka på rickshaw van till Birganj för att hämta sina nyuppsydda sariblusar. Dagen avslutades med att prova de vackra saris som köpts in för det bröllop vi skall på om ett par dagar.


9/2:
Dagen började med intervjuer av personal. Nedan intervjuar Annie Dolli Halder som är lärare på skolan. Ibland var det svårt med engelskan för Dolli och då fick vi tillsammans försöka hitta svaren säger Annie. Annie blev hembjuden till Dolli och de hade en trevlig pratstund. Vi fick passera vattendrag på väg till vuxengrupperna. Vi passerade många idylliska byar som den nedan. En av huvuduppgifterna för Annie och Rebecka är att besöka och intervjua vuxengrupper som lär sig läsa och skriva. Gruppen ovan i Sonabordigi har precis avslutat sin kurs på 174 lektioner. De har suttit ner två timmar om dagen, 6 dagar i veckan under 10 månader, imponerande av dessa sk "daglönare". De visade prov på läskunnighet som de tidigare inte haft.Gruppen i Sahapara imponerade med goa svar och visat prov på god läskunnighet! Annie och Rebecka var imponerade av att medlemmarna var så positiva trots sin svåra situation, något som de inte tycker sig se i Sverige! Annie och Rebecka fick känna på att skriva på griffeltavlan som vi använder här! Ett par av medlemmar kunde läsa just Annie, imponerande!

8/2:
Annie och Rebecka är med på personalens morgonsamling. Samtaler med de killarna i avgångsklassen. Fika med genomgång av frågor till elever och lärare. In till Birganj för att sy upp kulturanpassade kläder!Interju av Chandon, Ripon och Jiten i klass 10! Killarna fixade engelskan!Lek med tjejerna, någon sorts ormliknande lek där man skall göra "vågen" m.m. Sraboni i mitten var dirigent.

7/2:
4 timmar försenade med tåget "Druttojan" ankom vi staden Dinajpur. Vi tog sedan bil till Birganj och Home of Peace som kommer vara bas för besöket. Det vart många goa skratt på tåget som verkligen gjort sina bästa år på järnvägen här. Toalettbesöken med hål i golvet ingav hysteriska skratt! Lite smått förföljda av en bengalisk beundrare fick vi till slut låsa dörren om Annie och Rebecka!

6/2: Att se rikedom och fattigdom sida vid sida berör!Ovan ett besök på internationella export och import marknaden, spännande att se vad för produkter som ida exporteras ut ur Bangladesh och det är många och fina produkter. Mycket färgglad fontän som får symbolisera den färgglada marknaden!5/2: Annie och Rebecka tar tillfället i akt och köper silkestyg och syr upp balklänningar för skolavslutningsbalen i maj. Kicki har ekiperat Rebecka och Annie kulturmässigt!

  • Kommentarer(0)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.