Welcome to family Torén

Welcome to family Torén

Sista hälso kursen

LäxläsarskolornaSkapad av kicki sön, maj 23, 2010 11:59:08
Nu va det äntligen syds tur att att starta upp med Child to Child Health training. Det var ett härligt gäng på 36 st lärare som kom från 20 olika skolor. Vi hade en 3 dagars träning med mycket sång allvar och praktiskt arbete. Lärarna i syd är jätte duktiga och mycket sugna på att starta upp efter sommarlovet. Detta känns som ett härligt slut på ett tufft år.


Tjejerna har gjort en bår av skjortor och bambu nu skall de flytta över SSK Sabina till båren utan att skada rygg och halskotor! (Många Bengaler råkar ut gör fall olyckor och blir förlamade pga det inte finns någon kunskap om försiktighet vid förlflyttning!!!


  • Kommentarer(2)//www.torenarna.se/#post363

Child to child i Hälsovård

LäxläsarskolornaSkapad av kicki fre, september 11, 2009 07:13:31
Äntligen har vi börjat med träning för fadderskolslärarna i Child to child health. Vi har haft en tredagars träning i hur man använder sig av metoden. En dags träning i hälsa och första hjälpen. Sista dagen var helt praktiskt hur de använde sig av metoden och hur de kan lära ut hälsovård och första hjälpen för både barnen i skolan och byborna.
De 34 lärarna här i norr ser mycket fram emot att en dag i veckan arbeta på detta sätt.
Sabina vår sjuksköterska pratade om hur man i skolan kan ha en Telefon och adresslista över viktiga nummer. Var man tar sig om man behöver läkare när hälsokliniken är öppen och när vaccinations teamet kommer. Mobilnummer till Byledaren, polisen och brandkåren om det finns någon sådan mm.Alla fick papper och kritor till varje skola, för att göra bykartor och skriva upp olika sjukdomar som finns i byn. Utifrån detta hitta vilka platser som drabbas mest och vad byn kan göra åt problemet.Dessa glada ungdomar är våra tidigare elever på HOP. De arbetar nu som lärare i fältskolorna, det är en fröjd att se deras entusiasm, de har en helt annan standard än de övriga lärarna! Vi är mycket stolta över dem.

  • Kommentarer(3)//www.torenarna.se/#post256

Insamling

KatastroferSkapad av kicki tor, november 22, 2007 04:21:48

Vi som familj är ju anställda av Pingstkyrkan i Kungälv. Just nu har de en insamling till de cyklondrabbade människorna här i Bangladesh. Om någon vill vara med och hjälpa till kan man gå in på Pingstkyrkans hemsida www.pingstkungalv.se och ge ett bidrag via deras secondhands plusgiro. Vi tackar på förhand, en kan inte hjälpa alla men alla kan hjälpa någon.

Hälsningar Kicki

  • Kommentarer(0)//www.torenarna.se/#post20

Begravningsföljet

familjenSkapad av kicki ons, november 14, 2007 17:07:50

Lydia och Janie spelar badminton på tomten, jag hade varit hos skräddaren och möter ett begravningsfölje. Jag frågar Janie lite diskret om hon visste vem som hade dött. Javisst säger Janie, det är vår granne. Då ropar hon till Lydia "kom så går vi på begravning jag känner hon som har dött och hon är ju vår granne, då kan vi se om de har gjort henne fin" . Lydia blir lite blek i ansiktet och jag säger "vi känner ju inte grannen som dött så jag tror vi stannar hemma". Janie som är 10 år rusar iväg och följer sorgetåget, efter en timma är Janie åter och berättar att tjejen som hade dött var 14 år och var förståndshandikappad. Det som hon kommenterade mest var att de hade rakat av henne håret annars såg hon fin ut. På kvällen kunde jag inte glömma Janies intryck efter begravningen och det naturliga sätt som bengalerna ser på döden. Man lever närmare både födsel och död, det är saker som ingår i själva livet. Kanske lever man livet mer naturligt också? /Kicki

  • Kommentarer(4)//www.torenarna.se/#post15