Welcome to family Torén

Welcome to family Torén

Cyklonen Aila!

KatastroferSkapad av daniel tis, maj 26, 2009 10:05:52
Rapport 31/5: Diarreer bryter nu ut i stora områden pga att folekt får dricka kontaminerat vatten samt att det är salt! Fortfarande stora områden som står under vatten. Mycket regnväder just nu i Bangladesh som gör det svårt för folket som inte har tak över huvudet.Dessa embankments har gått sönder på många ställen! Vattnet tar sig in i bostads områden och åkrar och saltvattnet har sedan svårt att ta sig ut igen!

Eftermiddags rapport 30/5 från vår HOP elev Kolpona Mistri klass 8 som är på lov hos sina föräldrar i Dacope söder om Khulna: "Vi har fått fly vårt hem! Vi har precis fått vattenreningstabletter från en statlig utdelning i staden Chalna och även lite mat. Vårt hus står helt i vatten och kom inte hit ner bara. Jag längtar efter att komma tillbaka till HOP"Rapport 30/5: Det stora bekymret är nu vattnet. Kontaminerat vatten och även salt! Katastrofen är mycket större än man först gått ut med. Många områden står fortfarande i vatten! Köerna ringlar sig otroligt långa för mat!Flygvy över ett drabbat område! MAF flyget är nu en kanonresurs! Rune Karlsson är här för att hjälpa organisationer fram!Ovan en bild från ett av de drabbade områdena som översvämmats och där vattnet inte försvinner!
En man evakuerar sina tillhörigheter från det som var hans hem!
Folk är desperata då de i många områden ännu inte fått mat!

Rapport 29/5 eftermiddag: Området i syd drabbades av en lite mindre cyklon i april och det gör att folket är än mer utsatta nu då de fick investera i uppbyggnad av husen då och på så vis mer utsatta nu. Denna cyklon tyvärr inte så nyanserad i media och därmed inte så stort intresse att stödja. Många organisationer vill visa sina muskler och bli kända när media går ut med bilder, jag är tacksam at vår partner inte är intresserad av reklam utan av att verkligen vilja stödja den behövande i alla lägen!

Rapport 29/5: Talat med Swapan nu på morgonen. De är på väg ut med lastbilar till bron som avgränsar Paikgasha från Koyra som är värst drabbat. Igår distribuerades ett stort antal paket för 5 dagar med innehåll: Chira (plattat ris), sirap, vattendunkar och vattenrenings tabletter, ljus och tändstickor. De distribuerar från de platser där vi har skolor. Vi har varit i kontakt med de elever vi har på HOP som nu är på lov i syd och allt verkar bra med dem. Flera av dem satt i cyklonhus under 2 dygn, cyklonhusen är en välsignelse och folk är idag medvetna om att de skall till cyklonhusen om det ges signaler. Dock finns det dem som inte vill lämna sina hus och tillgångar pga stöldrisken och många av dem drunknar. Det är ingen hemlighet att tjuvarna tar tillfällena i akt.
Igår gick vår samarbetspartner in med en ansökan till PMU InterLife för fortsatt matdistribution och uppbyggnad av 800 hus samt 25 skolor.
Läs mer på:
http://riversandcommunities.wordpress.com/2009/05/27/people-marooned-in-southwest-yet-to-be-rescued/

Rapport 28/5: Talade med vår kontakt i syd Swapan Mondol nu på morgonen. Han berättade att det är en oerhörd svår situation då vattnet sm tagit sig in i områdena via söndertrasade jordvallar inte kan ta sig ut igen utan det står 3-6 fot vatten som på bilden ovan! Många av våra skolor och dess elever har fått fly hals över huvud, de tog först palts i cyklonhusen och sedan tagit plats på så höga platser som möjligt, en del flytt till släktingar längre uppåt land. Så här såg det inte ut efter Sidr säger alla, nu ställer vattnet på ett helt annat sätt till problem, de annars inte så starka husen glider liksom med i strömmen!

Daily star 28/5: Food and water crisis! Death toll rises to 155, scores still missing!
Thousands of marooned people are starving as emergency teams race to rescue survivors and distribute relief materials in the cyclone affected areas. Many people do not have food, others do not have firewood or fuel to cook, dry food is needed in this siutation. Helicopters are now operating in the area to rescue people in dangerous areas and to take to safer places and to distribute food as well. Many places not reached yet. They also fear outbreak of waterborne diseases....................

Idag har vi fått meddelande om att PMU skickat ut akuta medel för att stödja de så utsatta människorna i syd väst. Vår partner går in i Koyra under Khulna och Asachni samt Ekshora under Satlhira samt en liten bit av Semnagor. Tack PMU InterLife!

Rapport 27/5: Talade med Khukon Mondol vår goe medarbetare i Koyra där han också har sitt hem. En oerhört svår situation beskriver han. Allt udner vatten, inga framkomliga vägar! Vi måste in nu genast med hjälp för att rädda liv och det är vi så glada för att kunna göra, tack Sverige sa han!

Rapport 26/5:
Då var det så dags att åter rapportera om förluster i det så många gånger
drabbade Bangladesh!

Cyklonen Aila med varningar från 7 till högsta 10 har härjat de senaste 2
dygnen! De värst drabbade områdena är i sydväst, från Khulna till Semnagor i
Satkhira! Man går ut med att säga att det är från Khulna till Indiens ö
"Sagar" som drabbats hårdast denna gång!
Denna gång har enligt Albert och våra "informations källor" i syd våra
skolområden i Satkhira med Asachuni och Semnagor drabbats värst!
Mycket högt vatten (1.5-2 meter) i byarna och därför inget torrt någonstans.
Vissa områden har inte kunnat besökas utan får besökas med båt. På de ev. torra
fläckar som finns samlas inte bara människor utan även de farliga ormarna som
också vill ha torrt, stor risk för dödliga ormbett!
Även här i norr har det blåst något förskräckligt sista dygnet 20-30 m/s.
Ingen ström på 2 dygn nu!

Staten säger att de skickat ner 1000 ton ris, men vad hjälper det när de
inte har torr ved och prylar, märkligt!

I skolan Biradanga så högt upp som i Naogaon dog två av våra elever
när huset föll över dem!

Jag har samtalat med Albert och vännerna här vill gå in med stöd till drygt 1000
familjer i och kring våra skolor, initialt med torrmat! Vad ges då för mat:
Chira som är plattat ris, Ghur som läggs till riset och är en sockerart,
Vatten reningstabletter, stearinljus och tändstickor.

PMU gav igår eftermiddag glädjande besked att de stöder en initial insats, tack PMU!

Jag beger mig ner till området så fort det går för att bilda mig en
uppfattning!

Daniel

  • Kommentarer(1)//www.torenarna.se/#post227