Welcome to family Torén

Welcome to family Torén

Våra 6 Bengaler är nu i Sverige

besökSkapad av daniel sön, februari 15, 2009 11:36:27

28/2: Idag har vi varit hela förmiddagen på Second hand affären och oj vad de gillar SH! Det bara lyser om vännerna! Idag hade vi hand om köket och det va underbart att träffa alla dessa människor från hela Kungälv och även folk från Marstrand m.m.

Sedan åkte vi till IKEA och handla, det va görkul!

Trötta och glada så slutade vi kvällen med en underbar räk frossa och kräftor, men bengalerna VA INTE lika glada i detta som vi, men alla provade!De fanns kyckling att ta till för de som inte fixade räkorna! Återigen är klockan 24 innan jag hinner lägga mig!


27/2: Idag har vi haft en underbar dag i Sollebrunn och Gräfsnäs. Vi besökte Brodens och tittade på alla deras grisar, sedan till Mats Gustavsson i Loo med 65 kor och 60 kvigor, imponerande! Härlig lunch hos Daniels mor Siv och sedanstannade jag hos henne medan gänget var på sjön Anten och åkte spark, det var för dålig is för skriskor!!!!

SOLEN SKEN OCH DET VAR 3 - helt underbart!

Efter det var det dax att åka till Västerlanda och äta middag hos mor ochfar, alla var helt slut, men det blev en avslappnad kväll med brasa och dragspel bibel samt bön. Ännu en kväll som vi kommer hem kl 21.00.


26/2: Besök på Diseröds förskola och det var uppskattat av våra bengaler, vilken bra pedagogik sa de! Eleverna sjöng så fint för bengalerna. Därefter besökte de Ålderdomshemmet och fick träffa en 104 åring, imponernade! Mathai fick frågan om han skulle kunna bo där, "nej jag vill bli gammal med mina barn" sa han!

På kvällen var det middag hos Joseph och han hade gjort indisk mat vilket var mkt uppskattat! Därefter satt IA (Internationella arbetsgruppen) och lyssnade till bengalernas olika arbeten och de fick frågor. Florence och Mihir pratade om arbetet i Dhaka, Mathai om arbete i fält, Shika om compassions arbete och Sumitra om HOP samt Rafiqul om studiecirklar och lära sig läsa kurser.

25/2: Vi har åter haft en underbar dag! Först var vi till Montessori skolan där vi träffade rektor Eva och en lärare Andreas, trevligt! Bengalerna intervjuade 10 elever. Sedan åkte vi till ”Mimers hus” som är gymnasiet i Kungälv och tittade på deras Bibliotek, stort och rymligt! Vi gick till Kungälvs posten då de hade satt in en artikel från vår banglakväll i lördags, trevliga bilder där de intervjuade Mihir, Jim och mig, jättekul! Vi åt en kanongo spagetti med köttfärs sås hos Christina och tom Shikha kunde äta!

Efter det var det besök på sjukhuset. Min vårdenhetschef Kristina visade oss runt på avd 7. En överraskning var att Mohammed (bengal i Sverige sedan många år) som arbetar på psyk kom och gav bengalerna en fantastisk genomgång på bangla av kultur skillnaderna!!! Alla uppskattade hans härliga sätt! Vi fortsatte till akuten, därefter visade Mohammed öppen Psyk som va helt nytt. Vi besökte medicin mottagning och vad kul att träffa Jette Valle Lars Marianne och Sultan! Jag har nog aldrig fått så många goa kramar på så kort tid!!

Vi gick vidare till Rehab och Bassängen. Chompa sa ”De som är hungriga har ingen mat och de som har mat äter inte!” Han tyckte att det va inga patienter knappt på sjukhuset, ändå var det 27 patienter på akuten och avd 7 hade överbeläggning i dagrummet. Men på rehab fanns ju ingen patient och det var där han sa detta men de tyckte att det var urfint överallt!

Till sist visade utbytaren John sin ambulans och det va jättekul.

Tjej och Kill kväll! Tjejerna hos Camilla och Killarna var hos John!

24/2: Idag har vi varit i Göteborg med gänget på blå tåget för att se VOLVOS fabrik och det var jätteintressant, sedan åkte vi till kommandobryggan i GBG sjöfart och såg alla skepp som kom in och gick ut ur GBG,s hamn. Vår utbytare Jim får ju alla sina arbetspass och vilka båtar han skall frakta därifrån. Alla tyckte det var så välordnat! Sedan åt vi middag hos Barbro Andreasson och det blev banglamat till bengalernas stora förtjusning! Christina Demming drog sedan med mig till en direkt sänning på närradion och det var trevligt, kul att få dela med sig av underbara Bangladesh!

23/2: Jag följde sedan med gänget till Kommunhuset och träffade Miguel Odner och Anders Holmensköld. De är de ledande männen i kommunen. De förklarade kommunens verksamhet och hur det var upplagt, helt fantastiskt och våra bengaler frågade bra frågor, som Mathai som undrade om det fanns hartal (strejker) här men då svarade de att om man inte tycker samma saker i en sakfråga skriver man mail och sätter in en artikel i Kungälvsposten. Det som tog bengalerna var att dessa oppositions män satt vid samma bord och hade tillgång till samma info och hjälptes åt att styra kommunen. Det som tog dem allra mest var att de tog tid med dem!

Efter dessa intryck vandrade vi vidare till ett handikapp center där det fanns 18 svårt och medel svårt handikappade, det kändes underbart att få visa att Sverige arbetade så kanon med våra handikappade!!

22/2, Söndag: Förmiddagsgudstjänst i Pingstkyrkan. Sumitra talade jättebra och Kicki tolkade. De sålde sjalar och halsband från Bangladesh. Därefter åkte bengalerna och svenska utbytarna till LOGOS fartyget i Göteborg medan Kicki åkte och hälsade på sina föräldrar. Alla har byggt snögubbar och snölyktor och det var tur för nu töar det! I morgon åker teamet till Patologen på Östra sjukhuset.

21/2: Teamet laddar för en Banglafest kväll! Det bjuds på god Banglamat som bengalerna tillsammans med utbytessvenskarna gjort under e.m. Just idag (21/2) hyllar man överallt i Bangladesh sitt språk Bangla och de martyrer som offrade sig för sitt språk, så passande att Bengalerna jusst denna dag fick dela med sig av språkdagen Ekushey, kultur och annat från Bangladesh. En mycket lyckad kväll! Under tiden har det fallit 1 dm nysnö och bengalerna får vara med och göra snölykta, Mihir: Detta är underbart!

20/2: Teamet besökte Vårdcentralen i Ytterby och Ytterby skolan. De träffade Lukas klass vilket var mkt uppskattat och så fick de intervjua elever. Bengalerna häpnar över snön! På kvällen är de med på Pingstkyrkans ungdomssamling och får intervjua ungdomar om deras tankar om livet.

"Scoutfredax" i Pingstkyrkan , och vi har lika kul som barnen, inte minst Shika!Florence och Sumitra kollar in olika pyssel under kvällen.19/2: Kicki skriver: Jag är helt slut vi har haft en underbar dag PÅ MARSTRAND, 5 cm snö och ingen blåst! Vi gick upp och hälsade på i "vår" lägenhet och alla bengalerna tyckte det va så roligt att se hur vi bor i Sverige. Sedan åkte vi färjan över till Marstrandsön och gick runt fästningen och tittade på utsikten, helt fantastiskt! När vi kom upp så stannade vi till och jag sa till alla att vara tysta och alla fick lyssna på tystnaden det va ett av de häftigaste Mihir varit med om.

På scouterna hade vi introduktion och alla berättade om sig själva och jag hjälpte till att göra det lite kuligare! Våra bengaler har verkligen förbättrat sin engelska jätte mycket!!! Även Shika introducerade sig på Engelska ikväll!

Intervjuerna var kanon med tonåringatna och de svarade underbart!!!! Ella och William va med, jätte kul!

En helt underbar dag på vackra Marstrand för teamet!

18/2: Dagen började med frukost och samkväm i de olika hemmen där bengalerna bor. Därefter åkte de till pingstkyrkan för reflektion av första dagen och samtal. Sedan åkte hela gänget till Göteborg och åt en indisk lunch för att låta bengalerna vänja sig sakta. På eftermiddagen åkte de ut i södra skärgården "lotsade" av lotsen själv Jim Petersson. Det skall bli spännande att höra från utfärden.Kicki startade ett "snöbolls-världs-krig" direkt vi kommit iland på Donsö!Vi gick förbi Furetanks kontor, ett av rederierna på ön, och blev genast inbjudna på fika med spontan rundvisning av Bo och Per-Anders Höglund. Det ställdes många intresserade frågor från båda håll. Lars Höglund, även ordförande i Sveriges RedareFörening, var rätt man att kunna informera om entrepenadskap och företagande i sverige.Hans Höglund visar bilder från sitt imponerande fartygsarkiv, med näst intill komplett dokumentering ända från svenska segelskutornas tid. Här får bl.a.Marianne se sin morfars och farfars skutor, och teamet får se exempel på ombordlivet i hypermoderna tankers.


17/2: Daniel uppringd av flera anhöriga här i Bangladesh "hur går det? är de framme? Hanna sms:ade nu 06.20 och meddelade att gänget landat på Arlanda!

Kicki skriver: "VI HAR HAFT MASSOR AV UPPLEVELSER UNDER DAGEN massor av snö runt Alingsås så alla bara gapade men här är det barmark. Reaktionerna haglar och Mehir bara njuter av allt mest ordningen och renheten, Vi gick ut och gick lite i Shm och jag hade inte hunnit och berätta om röd och grön gubbe . Tjejerna gick lite långsamt så när jag var över vägen slog det om till röd gubbe och jag hör en tuta helt plötskigt och vänder mej om och Florence står mitt i vägen och en Taxi håller på att köra på henne!!!!! Innan jag fick stoppat de andra att gå över så var jag nästan svettig!!!

Nej nu är jag så trött att jag stupar vi har ätit fläsk fille och potatis en
fantastisk bär efterätt med vit choklad och glass!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! "


16/2: Vid 10 tiden åkte "de 7" ut till Zia airport. Där skall de checka in med Thai airways till Bangkok. Vid passport kontrollen blev det stopp, kvinnorna skulle ha intyg från sina män på att de kunde resa? Upprörd Albert som beskådade det hela från håll sa: "aldrig hänt förr - de vill ha pengar i fickan", till slut tog de sig igenom och var sist på planet! Kicki: Puhhh! I Bangkok 7 timmars väntan innan färden går till Stockholm i natt! Äventyret och deras livs resa har börjat!

Kungälvs Pingstkyrka tillsammans med samarbetsorganisationen Agape Social Concern går nu in i fas 2 av utbytesprojektet Bandujan (Friendship) som PMU-InterLife stöder. Förberedelserna har pågått en tid för bengalerna här, de har sökt visum och efter en del svårigheter på vägen har de idag söndag 15/2 fått sina visum i sina pass, de reser ju imorgon! De har handlat in lite varma kläder med hjälpa av Kicki som åker med som reseledare och tolk på resan. De har givetvis ett mål med resan och det skall vännerna här på hemsidan få delge oss kommande 2 veckor! Kungälvs utbytare Anna, Camilla, Christina, John, Jim och Marianne har planerat ett digert program som vi förstår av mailväxlingen, vad kul detta skall bli! Utbytarna från Bangladesh är Sumitra, Shika och Shompa från Birganj där vi bor, samt Mathai, Florence och Mihir från Dhaka. Därtill Kicki!  • Kommentarer(4)//www.torenarna.se/#post197