Welcome to family Torén

Welcome to family Torén

Assaru läser!

AlfabetiseringSkapad av daniel lör, maj 15, 2010 17:53:46
Vi besöker byn Babki där vi har en vuxengrupp med män. Assaru visade verkligen prov på att han nu kan läsa! Jag försökte lura honom och säga något annat, men han rättade mig, helt enormt efter bara 10 månader och inget kunna innan! Nedan några ur Assarus grupp som nu inte bara kan läsa och skriva utan deras diskussioner också kunnat leda till förändringar i byn. Anarul: "Nu kan vi läsa på mediciner och gödsel hur mkt vi skall använda och det har gjort att vi kunnat spara en hel del" Babul: "Förr hade jag problem med att räkna ut hur mkt tegelkross vi sålde,men nu kan jag räkna bättre, och de lurar mig inte längre". "De stora jordägarna har fått respekt för oss nu när vi kan läsa skriva och räkna!" Man blir så glad över dessa varaktiga förändringar!
Facilitator Chompa lyssnar in vännerna i Babki, en del i vår utvärdering av projektet Jante chai (Vill veta) som pågått senaste 1,5 året. Otroligt kul att utvärdera!

  • Kommentarer(1)//www.torenarna.se/#post362

Test efter avslutad kurs!

AlfabetiseringSkapad av daniel fre, januari 15, 2010 04:12:01
Nu har vi börjat utvärdera våra "lära sig läsa och skriva" grupper. De får ett test som rekommenderas av organisationen FIVDB samt ett muntligt test som ges av våra tränare. Verkligen spännande att se hur medlemmarna klarar av att skriva efter att för bara 10 månader sedan inte kunnat något alls.Visst förskte någon tjuvkika på grannen, men när vi sa att grannen kanske skriver fel, då blev det slut på kikandet.Alla mycket laddade för testet! De var nervösa innan, vi frågade ett barn som går i klass 5 som sa att det också är nervöst inför test, så lugnade de sig. Äldre kvinna ovan med god humor och gjorde ett gott resultat. Nedan ser ni Silpi Akter som får ett muntligt prov av Joya Dey. Silpi var först klar med testet och det såg riktigt bra ut. Jag frågade om hon fått någon chans tidigare, hon hade börjat klass 1, men sedan tagits hem för arbete och eg. inte lärt sig något. Hon ser detta som en fantastisk möjlighet, nu måste vi fortsätta läsa säger hon!


  • Kommentarer(0)//www.torenarna.se/#post317

Fatima, vår äldsta elev

AlfabetiseringSkapad av daniel lör, november 07, 2009 15:13:43
Fatima i mitten är en av våra äldsta elever (60 år)i studiecirkel programmet! Hon skulle bara med i gruppen! Hennes båda söner kan läsa och hon har länge önskat lära sig läsa. Nu gavs en chans och hon fick vara med. Fatima är en av de bästa i gruppen och missar inte en träff, man träffas 6 dagar i veckan för två timmars läsning. Hon tycker mycket om de stories som läses upp säger hon.
Ofta har de äldre det inte så lätt att hänga med och motivationen tryter, så vi har medvetet undvikit för gamla, men Fatima gick inte stoppa!


  • Kommentarer(1)//www.torenarna.se/#post287

Barnvakt åt mor!

AlfabetiseringSkapad av daniel lör, oktober 31, 2009 14:27:39
Dipti Rai 10 år sitter barnvakt för yngsta systern Lilima då modern Adori går i byns studiecirkel för att lära sig läsa och skriva. Hon tycker det är ok, så mamma kan hjälpa dem med läxorna framöver!

  • Kommentarer(0)//www.torenarna.se/#post280

Sumitra nu studiecirkel ledare!

AlfabetiseringSkapad av daniel ons, september 16, 2009 10:29:15
Tidigare HOP eleven Sumitra Karmokar leder en Läs och skriv kurs i sin hemby Sitalgram utanför Ghoraghat. Det är fantastisk kul att se Sumitra i aktion, hon gör det kanon! Hon berättar att hon inte hade anat att de skulle komma att lära sig läsa och skriva så här fort! Hon berättar en story som ingår i materialet som verkligen fängslar medlemmarna och en diskussion fäljer på storyn. Sedan tar hon fram små kort och testar medlemmarna, de är duktiga!Gruppen sitter vid den vackra dammen i Sitalgram, vi tiden för vårt besök om en mindre sandstorm in där vi satt!Så här sitter man även i hemmen, på marken eller golvet, bengalerna är viga, vi hade inte behövt mycket gympa i Sverige om vi hade gjort som bengalerna från början!Kvinnorna är så glada när de märker hur de kan läsa! Uppmuntringen från Sumitra och idag även från oss går verkligen se i medlemmarnas ansikten!Absal Hossain sitter lite avundsjukt på distans och betraktar kursen. Jag frågar honom om han kan läsa, nej säger Absal, men jag skulle vilja, kan vi få en kurs för oss män också frågar han?


  • Kommentarer(0)//www.torenarna.se/#post260

Rapport från fältbesök i nordväst

AlfabetiseringSkapad av daniel fre, juli 24, 2009 20:56:38

Jag blev så glad över ett mail jag idag fick från vår projekt koordinator Cornelius Tudu. Han skriver från besök i studiecirklar och alfabetiseringsgrupper:

"I have visited 12 adult literacy group and 1 Study circle during the last two days. It
is very encouraging to see the participants in the groups that they are learning
excellent reading and writing through our Jante Chai project. In one/two groups
there is some problems but most of the groups are very good and really they are
doing very well. It is understood that the facilitators are working hard for the
groups. I have visited both female and male groups in the field.

The participants are very much interested, enthusiastic and happy to learn reading
and writing. In some groups the participants are such good that it is unbelieveable
that just they learned reading and writing within these two or three months. Some of
their hand writings are also excellent. It seems that they are regular student and
learned from School or College. I have visited Thakurgaon areas under Bablu's
supervision on last two days.
From today to tomorrow I will visit Panchpir and Ponchogor area under Sukuru's
supervision.

Thanks for today


Cornelius

  • Kommentarer(0)//www.torenarna.se/#post236

Vidare utbildning för bok 2!

AlfabetiseringSkapad av daniel mån, april 27, 2009 13:02:19
Lära sig läsa kurserna som startade i februari är nu inne på andra boken! Sju oerhört intresserade facilitatorer som håller kurserna i fält undervisas två dagar av Joya som lär ut nya tekniken med att förklara kombinerade bokstäver i skrift, inte så lätt må jag säga. Joya är kanonduktig på att få med sig deltagarna!
Ovan är det Subal som prövar på en av de nya lektionerna. Han talar om vikten av utbildning som diskuteras med gruppen och så kopplar man ord gällande utbildning till nyakombinerande bokstäver, kan vara sp, st, lp osv, bangla språket är mycket rikt på bokstäver och till det kombinerade med varandra, inte så ologiskt!Återigen är det Subal som undervisar Momataj, Suchona och Konika.

De har gått igenom alla lektioner i bok 2 och ev. fällor, nu skall de ut och praktisera med sina egna grupper!

De är nöjda med sin grupper. Kanske 80 % hänger med kanonbra medan 20% behöver mer stöd. Här försöker deltagarna hjälpa varandra till nästkommande lektion. Många står på kö för att lära sig läsa säger Tibur, det blir liksom en rörelse i området!

Detta är ett så roligt och viktigt projekt!


  • Kommentarer(0)//www.torenarna.se/#post213

Fler och fler "lära sig läsa" kurser!

AlfabetiseringSkapad av daniel fre, april 24, 2009 12:24:43
Att lära sig läsa borde vara en mänsklig rättighet, men så har det inte varit i Bangladesh. Det är otroligt roligt att vi nu få vara en del i en process där många nu lär sig läsa och skriva!Här sitter 24 nya lärare för 24 nya grupper som vill lära sig läsa och skriva. Dessa lärare har valts av byarna själva och det skall nu bli så intressant att följa dessa folkvalda lärare. Kursen på tre dagar är mkt praktiskt upplagd och vi är så nöjda med våra tränare Bablu Murmu och Joya Dey, de gör verkligen ett fantastiskt arbete! De lär sig följa en guidebok som är mycket välgjord. FIVDB är organisationen som gjort materialet och de har arbetat 30 år med att ta fram detta fina material. Det är inriktat på vuxna samt att det innehåller mkt bra berättelser och annan viktig undervisning också!Här ett gruppfoto på de som nu går ut och undervisar i sina hemområden!Mukta Rani läste på HOP från 2001 till 2005 och som hon säger var en underbar tid i hennes liv. Nu har Mukta blivit utvald att leda en lära sig läsa och skriva kurs i hennes byområde. Hon säger att bara 20% av kvinnorna kan läsa och skriva. Hon har en stor vilja att förändra. Hon gifte sig redan 2005 och har hunnit få ett barn. Hon har jobbat mycket i fält, men tycker det är oerhört kul att nu kunna få använda sin utbildning till något vettigt. Hon tycker HOP har vuxit så med byggnader och så många elever, en fantastisk lats att få växa upp på säger hon avslutningsvis. Vi önskar Mukta lycka till med att alfabetisera hennes hemområde!

  • Kommentarer(0)//www.torenarna.se/#post212
Nästa »