Welcome to family Torén

Welcome to family Torén

Wow, de har kommit långt!

StudiecirklarSkapad av daniel lör, maj 01, 2010 16:15:50
Samtal med Studiecirkel gruppen i Faribari:

Att sitta ner med studiecirkelgruppen i Farabari uppe i Thakurgaon var en höjdare. Jag frågade vad de tyckt varit mest intressant att diskutera? Unga Momota tog till orda och tyckte att samtalen om barngifte vart bra, de sa att det hade stoppat barngifte vid ett par tillfällen-kanon sa jag, effekt av lektionen? Ja menade de, sedan sa de att sanitetssamtalet också varit bra, jag frågade vad som hänt på den fronten? De sa att alla köpt latriner, wow sa jag, under tiden ni varit med i studiecirkeln? Ja sa de! Har ni sett någon vinst med detta? Ja vi är mindre sjuka och det kostar ju rätt mkt att besöka doktorn, sedan är det renare runt omkring och så behöver inte vi kvinnor gå och sätta oss vid en buske-ovärdigt! Ni har verkligen kommit långt sa jag! Vi hade ett riktigt trevligt samtal och dessa människor vill framåt! Studie-cirklarna gör skillnad!

  • Kommentarer(3)//www.torenarna.se/#post356

Cornelius nu med titeln MDS

StudiecirklarSkapad av daniel tor, mars 04, 2010 03:57:27
Vår så fantastiska medarbetare Cornelius Tudu fick gångna månaden ta emot sitt certifikat att han tagit en Masters i Development Studies (MDS) ur president Zillur Rahmans hand. En bedrift av Cornelius som samtidigt arbetat hårt med vårt studiecirkel projekt. Cornelius har i dag bytt organisation och jobbar nu med SIL som gör de lättare för minoritetsfolket att kunna läsa sitt eget språk m.m. Stort grattis till Cornelius som verkligen är värd denna titel!

  • Kommentarer(0)//www.torenarna.se/#post337

Utvärdering av Jante chai

StudiecirklarSkapad av daniel lör, januari 16, 2010 14:08:04
I Jante chai (Jag vill veta) projektet är teamet med Shompa, Sukuru, Joya, Bablu, Shyamol och jag själv inne i slutfasen. Vi testar alla 72 grupper som genomgått lära sig läsa och skriva kurserna och skall nu med en story teknik utvärdera våra 40 studiecirklar. Vi har idag haft mycket bra diskussioner i teamet! Vi har gjort en rapport for de senaste månaderna tillsammans, gått igenom vår utmaning framöver gällande utvärderingar m.m.
En viktig fråga till studiecirklarna: "Se tillbaka på de sista 10 månaderna, vad tycker ni varit den viktigaste förändringen för er när det gäller livskvalite i just er by?" Denna sk. MSC (Most Significant Change) story metod har utarbetats i Bangladesh och är mkt viktig för att utvärdera mjukvaran.

Alfabetiserings grupperna har varierande resultat. Vi kommer följa upp de som varit svaga i grupperna och ge dem en repetition för att lära oss mer av dem om det är värt att ge dem en extra omgång på slutet.

Detta projekt har bara varit så intressant! Vi har ett bra team som gör ett kanonjobb i fält!


  • Kommentarer(2)//www.torenarna.se/#post319

Tjejerna som vill förändra!

StudiecirklarSkapad av daniel lör, november 21, 2009 14:03:10
Vår studiecirkel grupp som kallar sig "Tia paki" (halsbands parakit) med ogifta tjejer mellan 16-19 år är en höjdare att sitta ner och lyssna till. Diskussionen gick het gällande dagens samtal om "rökning och droger". Jag frågade vad de tyckt varit bäst under alla gånger de suttit ner i studiecirkeln, alla nämnde olika saker som de också praktiskt tagit tag i och det var så gott att höra deras inspiration. Det bästa var att höra dessa ungdomars vilja att fortsätta som grupp och nu påbörja sparande tillsammans, vidare att de vill gå ut till grannbyar och förändra dem! Jag åkte hem genom ett djungelområde med Mc,n och var gott upprymd, våra studiecirklar gör så god verkan!


  • Kommentarer(1)//www.torenarna.se/#post299

Nazima vill se förändring!

StudiecirklarSkapad av daniel lör, oktober 31, 2009 14:22:36
Nazima Begum är med i vår första studiecirkel grupp Mohantopara. Hon bodde 2 km från gruppen men tjatade på ledaren att få vara med. De har nu tagit sig igenom 4 häften och nu återstår sista häftet. Jag frågar vad de kommer göra när de slutar kursen. Då får vi samlas ändå menar Nazima och diskutera andra saker, vi har ju blivit en grupp. Jag frågar henne om meningen med att vara med i en studiecirkel, " Vi har lärt oss mycket mer, som att plantera träd och grönsaker där vi inte annars skulle gjort det, hålla rent hemma på gården och röja i buskage, ja vi vill se förändring!"

  • Kommentarer(0)//www.torenarna.se/#post279

Nytt Studiecirkel häfte i fält!

StudiecirklarSkapad av daniel tor, oktober 29, 2009 13:44:25
Nu äntligen är vårt studiecirkel häfte 5 klart och det är fantastiskt att nu
förmedla den ut till våra grupper i fält! Cornelius Tudu har gjort ett kanonjobb!
Ämnena är:

1. Renewable Energy
2. Credit and Loan
3. Harmful effetct of Smoking and Drugs
4. Poultry I Basic Ideas)
5. Poultry II (Sickness and Protection)
6. Sanitation
7. Nursery
8. Domestic animal rearing I (Cow)
9. Domestic animal rearing II (Goat)
10. Conclusion Chapter (Review of all five books)

Att sitta med i dessa grupper och lyssna till diskussionerna och viljan att se
förändringar är bara så roligt!


  • Kommentarer(0)//www.torenarna.se/#post277

Start för Jante Chai 2009

StudiecirklarSkapad av daniel fre, februari 13, 2009 16:01:35
Det är en stor glädje för oss i "Agape teamet" att nu fått klartecken från PMU InterLife med miniprojektet "Jante chai" ( Betyder jag vill veta) för 45 studiecirklar och 75 lära sig läsa kurser 2009. Det är en intensiv tid för Cornelius, Chompa, Joya, Sukuru och Bablu med att se ut rätt lärare och träna dem, ta ut deltagare med intresse och sedan skall kurserna igång. Ett 10 tal har vi redan hunnit rivstarta med. Ett mycket roligt, spännande, utmanande och givande projekt som vi tror mycket på! Tack PMU och Pingstkyrkan Kungälv att ni gjort detta möjligt! Här ser ni vår nya lärare Sushana som leder en lära sig läsa kurs. Ingen av dessa kvinnor har fått någon chans tidigare att lära sig läsa eller skriva. De är hungriga på kunskap!


  • Kommentarer(0)//www.torenarna.se/#post193

Projekt besök!

StudiecirklarSkapad av daniel tor, januari 29, 2009 09:50:26
Just nu har vi sverigebesök! Det är Bangladesh pionjären Barbro Andreasson från Kungälv och PMU teamet med Lisa Arlbrant och Mira Kim som är här för att studera miniprojektet med studiecirklar och "lära sig läsa" kurserna! Vi har varit ute i ett antal byar och suttit ner med mottagarna och det har varit riktigt gott! På bilden ser ni vår koordinator Cornelius som förklarar studiecirkel materialet "Jante Chai" (Vill veta) för Lisa, Barbro och Mira! Tack PMU och Kungälv att ni satsar på att se arbetet och då förstår vi ju varandra på ett naturligt sätt! Lisa och Mira har i skrivande stund fortsatt med tåg till Dhaka medan Barbro stannar några dagar ytterligare!

  • Kommentarer(0)//www.torenarna.se/#post183
Nästa »