Welcome to family Torén

Welcome to family Torén

Akut även halvåret efter katastrofen!

KatastroferSkapad av daniel fre, oktober 23, 2009 06:44:30
Kicki och jag har besökt syd och vi är bedrövade över situationen där! Det har nu gått 5 månader sedan cyklonen Aila fördärvade de "vallar" som omringar landområdena. Dessa har inte kunnat återställas pga den svåra ström det är i floderna samt det kraftiga tidvattnet. Få har kunnat återvända, men de flesta kan inte återvända till sina hem! Det som ser ut som en sjö är egentligen risland som nu står i saltvatten och inte kommer kunna användas på de kommande 5 åren enligt källor. Folk har fått flytta till andra ställen för temporära jobb tills de kan återvända. Folk har ingen inkomst och därför ingen mat, förskräckliga siffror visar på att 25% av familjerna i området låter döttrar och fruar prostituera sig för att klara livhanken. Make och hustru går ur huset medan främmande man går in till deras dotter-det gör sååå ont!Skolorna har fått stängas pga vattenmassorna, en del har öppet vid ebb. svår situation för barnen. Vi har kunnat hålla våra skolor öppna, men de har skadats svårt.Vägarna har skadats och vägarna går inte ta sig fram på! Folk får balansera på bambubroar!Det som förrut var en väg är nu vatten och lera, farliga saker under ytan! På de små torra ytorna kommer även de förädiska ormarna upp! Dessa kvinnor fick hämta sitt färska vatten 2 km från sina hem! De får vada och simma med sin krukor!Folk är påhittiga, använder taket, plast och paraplyer för att smala in regn och dagg i krukor.Träden dör i mängder pga det salta vattnet!Kicki i samtal med en familj som förlorat allt i sitt hem samt väggarna!

Situationen är så svår att vi känner att vi bör göra mer i detta område!
Tyvärr händer det inte mkt från statligt håll, vilket vi önskat se! Man har lovat reparation av vallarna, men detta kommer inte kunna göras förrän tidigast i januari 2010!


  • Kommentarer(1)//www.torenarna.se/#post273

MAF piloten Rune Karlsson!

KatastroferSkapad av daniel lör, augusti 15, 2009 10:53:53

Rune Karlsson har många års erfarenhet av missionsflyg i flera länder! Bangladesh små floder känner han som sin egen ficka! Att landa på små ytor med massa små båtar runt om är en vana för Rune! De som flygit med honom vet att det är en särskild upplevelse, han är helt suverän! Jag glömmer aldrig när han drog på med planet i en flodkrök, under en bro och sedan lyfte just före nästa krök, hissnande!För några dagar sedan var jag med Rune till syd för att se utvecklingen efter katastrofen Aila och bli ledsagad i luften av Rune var som vanligt en upplevelse!
Vill ni ha bildvisning i Sverige från Bangladesh, kontakta Rune, han är en alldeles särdeles fotograf, vilka bilder! kontakta honom på: rune@bushflyer.seEn bön innan flygning är viktig för Rune!Rune har med skrivar utrustning på varje flygning, han tar kort på människor och så får de sedan korten direkt, vilken service och vilken enorm glädje hos folket som kanske aldrig sett ett kort på sig själva!

  • Kommentarer(1)//www.torenarna.se/#post244

Lång väntan på att flytta tillbaka!

KatastroferSkapad av daniel tis, augusti 04, 2009 16:19:50
Hundratusentals människor bor fortfarande kvar vid vägkanterna eller på den vall som avgränsar floderna mot land. Situationen är mycket svår, vattnet ger sig inte av och istället kommer det in mer när vattnet stiger vid "flod". Det finns inga som helst möjligheter att idag reparera dessa vallar som håller det salta flodvattnet borta. Folk kan inte flytta tillbaka och det finns inga jobb. De stora fina landområdena som nu skulle stått i en kraftig grönska med ris är obrukbara! Det är mycket få organisationer som hjälper till i området och vår samarbets partner är mkt tacksam för PMU-InterLifes starka gensvar att stödja hjälpa insatsen. Monsunen pågår och ger somliga dagar stora regnmängder! Människorna som bor här är fantastiska överlevnads konstnärer!
Talade med vår gode vän MAF piloten Rune Karlsson som opererar i området två gånger i veckan och han tyckte att läget är oerhört svår och folk kommer behöva stöd lång tid!  • Kommentarer(0)//www.torenarna.se/#post241

Fortsatt misär i katastrof området

KatastroferSkapad av daniel fre, juli 24, 2009 20:53:47

Jag fick ett mail av Albert som beskrev situationen fortsatt mkt svår i katastrofområdet efter cyklonen Aila som stängde in enorma mängder saltvatten på boende och åker arealer i sydvästra Bangladesh. Svåra regn gör att det kommer dröja läng tid innan folket kan återvända till sina hem.

6500 familjer får nu utökat stöd från vår samarbetspartner och det är PMU InterLife som bistår, tack!

  • Kommentarer(0)//www.torenarna.se/#post235

Cyklonen Aila update

KatastroferSkapad av daniel sön, juli 05, 2009 09:30:10
Vår samarbetspartner informerar att krisen är större än befarat och utökar nu matutdelningsdelen och minskar reparationer av bostäder för att kunna hjälpa fler att klara livhanken. Monsunregnen vräker nu in med kraftfula regn!
Första delen att ge mat till 3000 familjer i 30 dagar, samt att ge tillfälligt skydd i form av presenningar är avklarat! Tack PMU-InterLife och Sida!

Nu väntar man på klartecken att ge fler mat!


  • Kommentarer(0)//www.torenarna.se/#post234

Hjälparbetet igång!

KatastroferSkapad av daniel fre, juni 26, 2009 08:00:22
Nu veckan efter midsommar är hjälparbetet i full gång med att assistera de mest utsatta människorna i våra arbetsområden. 3000 familjer får mat (framförallt Ris, linser) i 30 dagar och 500 familjer får akuta presenningar mot monsunregnen!

Tack PMU för er så viktiga humanitära insats!


  • Kommentarer(0)//www.torenarna.se/#post231

Snabb insats!

KatastroferSkapad av daniel ons, juni 17, 2009 04:15:48
PMU InterLife gick in med en mycket snabb första insats till de drabbade människorna efter Aila katastrofen! Nu har samarbetspartnern i fält fått en ny ansökan till PMU godkänd gällande mat för 3000 personer i 30 dagar (akut behov), bra presenningar för familjer som inte har tak över huvudet när nu monsunregnen drar in, samt husreparationer för de som kan börja återvända hem, men där huset är raserat, samt att akut reparera skolor så att eleverna kan återgå till det normala vilket är viktigt.

Folket lider något katastrofalt och jag får dagliga samtal från katastrofområdet om "när kan vi ge folket mat igen?"

  • Kommentarer(0)//www.torenarna.se/#post230

Aila tog vår dotter!

KatastroferSkapad av daniel fre, juni 12, 2009 15:28:09
Jag har precis pratat med vår medarbetare Khukon Mondol som bor nere i katastrof området och det är värre situation än tidigare då regnet bara fortsätter och gör en återflytt omöjlig. Folk bor på högt belägna vägar och vallar.
Han berättade om en fin familj som bor i södra Semnagor.

"Pappa Khukon Halder berättar om cyklonen samma dag som katastrofen inträffade. Vi väntade i det längsta med att ta oss till cyklonhuset som finns i området. Egentligen är byggnaden för liten, så det var fullpackat med folk. Vi kom att tappa bort varandra i virrvarret! Natten kom och det var en täck känska säger fru Rani. Vi hade vår grabb Sonil med oss, men förstod inte vart Joyonti tagit vägen. Natten var fylld av skrik både från
cyklonhuset och paniken om att vattnet skulle stiga högre upp i huset. Utanför så rasade stormen högljutt, det var kallt! Rani säger att hon varit med i cyklonhus ett par gånger tidigare, med det är hemskt. På morgonen letade vi förtvivlat efter Joyonti, men hon fanns inte, då började paniken sprida sig hos oss. Vi kunde inte lämna cyklonhuset på 2 dagar. Vi har nu flyttat till en vall som skall hålla vattnet borta säger Khukon, men innanför är det lika mkt vatten som utanför. Vi har fått mat av vår församlingsrörelse och det är vi glada för. Plattat ris, palmsirap, vattendunk med vattenreningstabletter för en vecka framöver. Vi måste nu vänta in att det skall torka upp där vi haft (inget kvar) vårt hus, men
det ser ut som om vi får bo här på vallen i flera månader. Vi sörjer Joyonti som inte kommit tillbaka, men vi hoppas fortfarande att hon skall dyka upp. Vi hade tidigare en liten affär som nu är förstörd i byn och det är svårt att nu bara vänta på hjälp, men vi är glada för den hjälp vi kan få, tack!
Berättad av Khukon Mondol, som arbetar för vår samarbetspartner.

Tyvärr ingen bild!

/Daniel

  • Kommentarer(0)//www.torenarna.se/#post229
Nästa »